Inom gigekonomin matchas idag många giggare och uppdrag via olika digitala gigplattformar. I Plattformens utmaningskarta vill vi kartlägga de utmaningar som plattformsägare och matchningsaktörer ställs inför. Det kan vara kopplat till lagstiftning, lönsamhet, policy eller annat.
De utmaningar som står med från start är identifierade av projektgruppen, men vi vill att fler aktörer bidrar med att fylla på kartbilden för att skapa ett bättre underlag för att jobba vidare med riktade insatser.
Marginalerna är låga och därför krävs det många gig/antal timmar. Just därför många bemanningsfirmor inriktar dig på längre anställningar. En stor kostnad är just lönehantering. När det är många giggare på få timmar kostar varje hantering av varje person mkt. Då befintliga modeller och filer få behandlas manuellt vilket blir en hög kostnad per person och gig. Alla företag och organisationer mår bra av att låta sina anställda göra det det är anställda för. Idag gör de mer än vad de borde för att endast kunna fokusera och jobba ner effektivt på sin core business. Skulle ledare och företagare ta in giggare för de enkla, osynliga eller bara de uppgifter som skjuts på skulle verksamheten få bättre lönsamhet. Detta är svårt i ett ansträngt läge för en ledare att ta in och våga släppa in personer som står längre från arbetsmarknaden. Vilket skulle hjälp personer som har svårt att visa på papper CV vilka kompetenser de har men får de chansen under ett gig där de fr visa dem och sina vilja att göra bra ifrån sig. Gig är en win win.
Original formulering av utmaning:
Medvetandegöra för personer att korta gig är en dörröppnare. Att sprida sina kunskaper live ökar nätverket och med ökat nätverk fler chanser till jobb. Att testa på olika yrken ökar insikten att veta vad man vill göra/ jobba med eller utbilda sig till.